Iisalmen Ihme ja muuta marraskuista

Tarmo Huttunen – Pikkukiuru 7.11.2020 Iisalmi

Marraskuu alkoi häkellyttävän lämpöisissä tunnelmissa, kun esimerkiksi Kuopiossa mittari näytti peräti +11 astetta. Lämpö löyhäytti Suomeen mukavasti harvinaisuuksia, joista lopulta osansa sai myös Pohjois-Savo. Lauantaina 7.11. Tarmo Huttunen onnistui ikuistamaan kuvasarjan Pohjois-Savon mahdollisesti ensimmäisestä ja Suomen kuudennesta pikkukiurusta (Calandrella rufescens) Iisalmen Itikan pelloilla. Lintuharrastajien iloksi lintu jäi paikalle, ja moni kävikin naatiskelemassa aurinkoisesta sunnuntaipäivästä Itikan peltojen kupeessa. Mikäs sen parempi tapa viettää isänpäivää! RK ei ole vielä käsitellyt havaintoa.

Tarmo Huttunen – Pikkukiuru 7.11.2020 Iisalmi

Viimeisen kahden viikon aikana pähkinänakkeleita on ollut mukavasti liikkeellä useilla ruokinnoilla. Taviokuurnia on kulkenut tyhjiä pihlajoita ihmettelemässä. Mustalintujen, pilkkasiipien ja lapasotkien muutamien yksilöiden häntäjoukot levähtävät vesistöillä. Leudon kelin myötä viimeisin harmaahaikarahavainto on kirjattu 7.11. Muutama mustapääkerttu viipyilee ruokintoja hyödyntäen. Toisaalta talvesta vihjailevat virtavesien äärelle saapuneet ensimmäiset koskikarat.

Juha Koponen – Pähkinänakkeli 4.11.2020 Lapinlahti

Pikkukiurun lisäksi muita ajanjakson harvinaisuuksia ovat olleet vielä ARK:n hyväksymistä odottava viitatiaishavainto Nilsiästä sekä harjalintu Kaavilla.