Menu

Retkiblogi: Haikaroita

Niin pyörähtää vuodenkierto uuden askeleen kohti loppuaan. Kaikki kielii syksyn varovaisesta lähestymisestä. Kuinka hyvältä se tuntuukaan! En kaipaa ikuista kesää, kaipaan vuodenaikojen soljuvaa virtaa. Iltaisin punertavaa taivaanrantaa hallitsee syvänkeltaisena hehkuva kuu. Mustuvan yön kynnys paljastaa linnunradan huikaisevan kaaren, saaden katsojansa nauttimaan murheidensa mitättömyydestä. Kylminä aamuina usva hehkuu nousevan auringon ensisäteiden valossa, peilityynen lahden levätessä valkoisena sumukattilana. Hiljaa hiipivät ruskan sävyt pihan pihlajoihin, voimakkaana tuoksuu aamukaste. Maailman valtaa rauha, samettisen pehmeä viitta. Kaikkea tätä saattoi katsella ensikertaa elämässään oma lapsi sylissään, pieni kaunis vastasyntynyt käsivarsillaan. Maailma on kauniimpi kuin koskaan ennen.

Lue lisää ...

Syystaeston 2019 tulokset

Syystaeston tulokset 2019

Alkusyksyn lintumaailmaa katseltiin mitä parhaimmassa säässä. Kärkikaksikolla oli jälleen tiukka kisa, mutta voittaja erottui sentään kolmella lajilla.

1. Great Tit Watchers (GTW): Tuusniemi, Koivulahti 54 (parhaimmat lapinkirvinen, pohjansirkku)
Timo Filipoff, Mikko Pärssinen ja Eelis Rissanen

 2. Sakki: Lapinlahti Linnansalmi, Lastun pihapiiri 51 (mehiläishaukka, harmaasieppo)
Jaakko Kettunen, Juha Koponen, Lassi Lähdesmäki, Riitta Rajala, Jarmo Ukkonen

3. Nilsiän kylä: Kuopio, Nilsiä, Nilsiänlahti 42 (pohjansirkku)
Pertti Hartikainen ja Juha Väätäinen

4. Vanhat varikset: Sonkajärvi Kotaharjun torni 35 (mehiläishaukka, tilhi)
Kari Bovellan, Kai Jäderholm Jouko Pulkka, Jarmo Yliluoma

5. Varkauden luonnonystävät: Varkaus, Lehtoniemi, Kärki 34 (tukkasotka, sääksi)
Timo Immonen, Allan Nyyssönen ja Liisa Tolvanen

6. Laituri: Kaavi, Luikonniemi, Kuminlahti 32
Eini ja Pertti Räsänen

7. Tuplavääntö: Suonenjoki, Iisvesi, Jauholahti 30 (nuolihaukka, sääksi)
Pekka Savolainen ja Ari Tossavainen

8. Toiveikkaat: Tervo Kopola pihamaa 23 (kuikka, tuulihaukka)
Tuula ja Virpi Vanamo

 

Lue lisää ...

Retkiblogi: Harjujen kesä

Tänä kesänä olen huiputtanut Käärmelahden harjut ja hiekkamontut lähes päivittäin. Voisi kuvitella, että saman polun kiertäminen muuttuisi kuivaksi pakkopullaksi nopeastikin, mutta yllättäen näin ei käynytkään. Kärsimätön sielu löysikin levon siitä, kuinka tutut askelmat antavat ajatuksille mahdollisuuden lähteä vaeltamaan ja jokainen lenkki on ollut henkinen taival milloin minnekin. Lisäksi luonto muuttuu ja on aina  erilainen, jokikinen päivä. Tiettyjä lintuja osaa odottaa; osa yllättää niin, että meinaa pyllähtää takamukselleen. Säätilat, kasvit, hyönteiset; kaikki ne luovat joka päivä jotain uuttaa koettavaa...

Lue lisää ...

Tervapääskyn poikasia pulassa

On jälleen se aika vuodesta, kun tervapääskyn poikaset saattavat saada itsensä pahaan pulaan pullahtamalla pois pesästä ennen aikojaan. Maahan pudonnut tervapääsky - edes aikuinen - ei pääse takaisin lentoon ilman ihmisen apua. Varsinkin kovat helteet saattavat saada poikaset pakenemaan aivan liian aikaisin pois pesän kuumasta pätsistä, ja tällöin apua tarvitaan. Pääskyemo ei pysty ruokkimaan poikasiaan maahan, joten ne ovat täysin ihmisten avun varassa. 

Reilu viikko sitten hoitoomme saapui vielä untuvikko tervapääsky, eikä se ruokinnasta huolimatta selviytynyt. Viikkoa myöhemmin saimme hoitoomme jo huomattavasti varttuneemman poikasen, joka vahvistui ruuan ja veden avulla yhdessä yössä lentokuntoon, ja pääsi hoitajien suureksi iloksi ja helpotukseksi heti seuraavana päivänä ilmojen teille.

Tavattaessa maassa kyhnöttävä tervapääsky, on ensin hyvä testata, pystyykö se kohotetulta kädeltä pudottautumaan lentoon. Kättä voi "hyppyyttää" niin, että lintu alkaa räpyttää siipiään. Jos lintu ei pysty lentämään, ota yhteyttä Lintuyhdistys Kuikan hallitukseen. Lentokyvytön poikanen ei osaa ottaa ruokaa itse, vaan se on pakkoruokittava (yleensä jauhelihalla). Vettä tai hunajavettä voi tarjota, mutta sitä ei saa joutua linnun sieraimiin, eikä kaataa suoraan linnun kurkkuun. Sanomalehdillä vuorattu pahvilaatikko käy hyvin hätämajoituksesta.

Osoitteesta https://www.birdlife.fi/lintutieto/faq/linnunpoikaset/ löytyy tarkempaa tietoa maastosta löytyvistä linnunpoikasista. On hyvä ymmärtää, että yleensä ne eivät tarvitse ihmisen apua, vaan ovat emojen ruokinnassa, vaikkei niitä juuri silloin näkyisikään. Suurin osa tämän kesän poikasista on jo lentokykyisiä. 

 

Kuvat: Matti Hakkarainen

Lue lisää ...

Pönttöbongaus 8.–9.6.

BirdLife Suomen Pönttöbongaus järjestetään tulevana viikonloppuna 8.–9.6. Tapahtuman tavoitteena on kerätä tietoa pönttölinnuista ja niiden pesinnästä sekä lisätä kiinnostusta lähiympäristön lintujen seurantaan.

Kuka tahansa voi osallistua Pönttöbongaukseen kertomalla verkkolomakkeella, mitä linnunpönttöjä omalla pihalla tai muulla tarkkailupaikalla on sekä mitä lajeja pöntöissä pesii tai on tänä vuonna pesinyt. Pönttöihin ei kuitenkaan pidä kurkistaa eikä pönttöjä pidä avata. BirdLife korostaa, että pönttölintuja on tarkkailtava lintuja häiritsemättä.

Lisätietoa BirLife Suomen sivuilta!

Lue lisää ...

Pohjois-Savon Luontovaruste Oy:n tuote-esittely Patalahdella

Helatorstaina 30.5. Pohjois-Savon Luontovaruste Oy saapuu Maaningan Patalahden p-paikalle esittelemään tuotteitaan klo 8:00 lähtien. Esittelyssä on mahdollista tutustua, testata sekä hankkia seuraavia tuotteita:

- Katselukiikareita (Swarovski, Zeiss, Meopta, Kowa, Hawke, Steiner, Focus). Hintaryhmät alkaen 129 €. Mukana kattava mallisto Swarovski EL ja SLC-sarja sekä Zeiss SF-sarja

- Kaukoputkia (Swarovski, Zeiss, Meopta, Kowa). Hintaryhmät alkaen 285 €. Mukana Zeiss Harpia, Swarovski ATX ja BTX

- Optiikan huoltovälineet

 

Tervetuloa!

Lue lisää ...

Muuttotilanne vko 19

Kevät palasi jälleen tuttuihin uomiinsa ja vihreys hiipi luontoon. Hyönteissyöjät aloittivat suuremmissa määrin paluumuuttonsa ja laulukonsertto metsissä ja pensaikoissa monipuolistui. Käki kukkui jo monin paikoin. Mustalintujen suurin parvi oli satapäinen, valkoposkihanhia saapui myös varsin suurin joukoin, Rautavaaralla enimmillään 400 yksilön kokous.

Ensimmäiset törmäpääskyt havaittiin heti alkuviikosta Maaningalla, pikkusieppo Kuopiossa, alli Nilsiässä sekä ristisorsapari muutolla Kuopion Ruunajoella. Sinirinta näyttäytyi Vieremällä, lampiviklo  Maaningalla, sitruunavästäräkki Siilinjärvellä. Viikonloppuna Leppävirralla ääntä piti ensimmäinen punavarpunen, Riistavedellä puolestaan ensimmäiset ruokokerttuset. Maaningalla harhaili harjalintu sekä huititteli luhtahuitti, Siilinjärvellä nähtiin lapinsirrejä, suosirri sekä kiinnostusta herättänyt karikukko. Pensaskertun kireitä säveliä kuunneltiin ensimmäisenä Kuopiossa.

Tarkemmat havaintotiedot sekä lisää havaintoja www.tiira.fi

Kuva: Sinirinta, Maaninka, 13.5., Ilkka Markkanen

Lue lisää ...
Tilaa tämä RSS-syöte